В полето край село Иново бе проведена специална демонстрация на Байер Мастър клас в царевица и слънчоглед, част от Агро Арена Видин.

Къде бе спечелен и къде загубен добив в условията на 2023-а година, за това  разказа Милен Мильов, регионален мениджър Северна, Централна и Западна България в Байер КропСайанс

“Това е подход, чрез който анализираме факторите, които зависят изцяло от земеделските производители и са отговорни за формирането на добива в двете земеделски култури. 
Това, което нарпавихме тук е заснемането на посев с DKC 5016. Показахме начинът, по който са се озърнили кочаните, начинът, по който зърната са изхранени и пропуските, които земеделецът е допуснал в своята технология. 

Като цяло, за условията на тази година, тук, в тази локация до Видин, DKC 5016 е формирал кочани с размер около 18-20 реда, с 35-36 изхранени зърна в ред. 

Генетичната дължина на кочаните е около 40-42 зърна. Виждаме, че около 38 зърна са опрашени. Като цяло масата на зърната е добре формирана. Имаме кочани с размер около 170 грама, което е изключително добре при 6000 реколтирани растения и прогнозен добив от около 840 кг/дка”, каза той. 

Мильов обърна внимание и на това какво може да се подобри. 

“Това, което стопанинът може да направи по-добре е свързано с начина на засяване. Чрез нашия Мастър клас успяхме да открием около 1200 - 1300 липсващи растения, т.е. празни места. Също така около 500 изостанали в развитието си растения, което пък изцяло е свързано с неравномерната дълбочина на изсяване. 
Отстранявайки тези греши или приспадайки ги към добива, който реално се е оформил, виждаме, че DKC 5016 притежава потенциал за добив от над 1000 кг/дка”, посочи специалистът. 

По време на Байер Мастър клас в село Иново фермерите видяха и демонстрация на Clearfield Plus хибрида Еленис

“Демонстрирахме оформянето на растенията и питата при гъстота от около 5000 реколтирани растения. 

В тази връзка искам да споделя, че при подобна норма на реколтиране е изключително благоприятна по отношение на здравината на стъблата. Освен че хибридът Еленис притежава добър добивен потенциал при подобна гъстота, притежава изключително добра устойчивост на полягане. 
През настоящата година, този хибрид стои в диапазона от 300 до 360 кг добив за условията на Северозападна България”, каза Мильов. 

Той разказа и за предлаганите хибриди слънчоглед от Байер на българския пазар. 

“В сегмента на технологията, която е устойчива на Трибенурон метил предлагаме нашия ранен хибрид Хъдсън. Той се отличава с изключително добър добивен потенциал и много важно - изключително добра устойчивост на мана.

Проблем, който в Северна България до голяма степен редуцира добивите от слънчоглед. Също така, устойчивост на микрофома. Това е вторият проблем, при който гените играят изключително важна роля за формирането на добър добив. По отношение на добивния потенциял през тази година Хъдсън го има вече в няколко локации, в които резултатите са от 300 до 340 кг/дка. 

Когато хибридът е направен с една умерена посевна норма от порядъка на 5800 - 6000 семена на декар, съответно около 5500 реколтирани растения, имаме такова развитие, че стъблата са дебели, здрави и като цяло растенията са много устойчиви на полягане. 

Същото важи и за Еленис. Посевни норми около 6000, което ни осигурява около 5000 - 5200 реколтирани растения. Това позволява хибридът да разгърне пълния си добивен потенциал, но и да има сравнително среден растеж на развитие, с дебели, здрави стъбла. Устойчивостта на полягане е основен фактор за стабилните добиви от слънчоглед и през тази година за условията на 2023-а.  на много места компроментираните добиви от слънчоглед са вселдстие на загуби от прекършен и паднал на земята слънчоглед.

При всички положения, генетичната устойчивост, която притежават и Хъдсън, и Еленис в тази посока, комбинирано с високия добивен потенциял на двата хибрида, ги правят едно изключително добро предложение за земеделските стопанства”, обобщи специалистът. 


За повече информация посетете www.cropscience.bayer.bg или се свържете с регионалните представители на компанията.