Всяка година носи своите добри и лоши моменти. А месец декември е времето за равносметка. 

Каква беше 2023 г. в овцевъдния сектор? Коментираме темата с овцевъдите Галина Мирчева и Ерик Борисов от Плевенско.

"Годината беше много динамична, изпълнена с много предизвикателства лично за нас. 

Имаше един период, в който бях на ръба специално за себе си, дали да не продам част от животните си или може би всички животни. Денонощно не спях, защото за мен фермата, е част от семейството - моя живот. Радвам се, че преодоляхме тази трудност.

Иначе годината - за нас фермерите от страна на фуражите имаме добри цени; млякото също не е на лоша цена, но въпреки това сме свидетели колко фермери продават своите животни. 

Много мандри не си плащат с месеци наред, това е от май месец досега, са вече 7 месеца. За това време ние сме направили своите инвестиции и чакаме своите приходи, а тях ги няма. Съответно разходите към животните са ежедневни. Много е трудно. Не знам защо мандрите си позволяват подобно нещо. Ние ще отстояваме това да стане законово, а именно мандрата да има едномесечен срок за изплащане на парите към фермерите, защото ние на тези средства се крепим", обясни Галина Мирчева.

За Ерик Борисов отминаващата 2023 г. е добра.

"По отношение на моята ферма всичко мина така, както трябва. Като изключим факта, че имах доста проблеми в активния сезон с работната ръка, но всички цели, които си бях заложил в началото на годината, си ги изпълних.

Тази година станах едно от младите лица на Агри.БГ и мои видеа се въртяха в аграрните университети и училища със земеделска насоченост в страната. Много съм щастлив от този факт и между другото с нетърпение очаквам през месец февруари в Гранд Хотел Милениум да съм един от финалистите за наградите на Агри.БГ и на Forbes България", каза Ерик Борисов.

Гледайте още във видеото.