Сектор „Селско стопанство“ не спира да се развива. Дигитализацията силно рефлектира върху всеки един работен процес, поставяйки на изпитание възможностите на машините, капацитета на прецизните технологии и желанието на фермерите да надграждат стопанствата си. Днес основните цели на земеделците са да получат максимален добив, с минимални разходи на декар, при това с висок работен капацитет. Прецизните технологии и как да печелим от тях бе тема на единствения по рода и мащабите си Agronomic Design, организиран от Case IH и Тайтън Машинъри България. 
 

Как да печелим още с обработката на полето?

При традиционното земеделие операторът трябва да познава много добре полето. Но дори и тогава той не може да избегне пропуски и презастъпване. При този тип обработка, механизаторът е съсредоточен най-вече върху управлението на машината, а не върху инвентара, който всъщност изпълнява обработките на полето.
 
При автоматичното управление на машината, елиминираме пропуските между линиите, но в края на полето, отново имаме презастъпване, което няма как да бъде избегнато.
 
 
Днес на дневен ред е високо автоматизираното земеделие. 
 
„Здравейте от Agronomic Design. Намираме се на поле в Шуменско. Пред нашите гости и партньори представяме новите прецизни решения от Case IH, с които фермерите могат да пестят от разходите си в пъти. 
 
На това поле засяхме царевица с Case IH Puma 185, агрегатиран към сеялка Väderstad Tempo T. Всяко едно зърно е положено с 2 см точност между редовете. Като тук показваме как контролираме автоматично трактора и инвентара – откъде да започне сеитбата и къде да свърши. Машината прави автоматичен завой в края на реда, като по този начин механизаторът няма нужда да използва волана в кабината“, каза Улрих Сомер, продуктов специалист в Case IH пред Трактор.БГ.
 
Благодарение на автоматичното обръщане в края на полето, се намалява значително времето за обработка, разходите, повишава се точността и ефективността, като се редуцират до нула пропуски и презастъпвания на полето. Но и не само.
 
 
„Ползата от автоматизиран процес е висококачественият резултат. Семената се поставят прецизно в почвата, през равно разстояние, което после им дава възможност да поникнат дружно, без да се конкурират. 
Принципът на дигитализация значи, че използваме едни и същи линии от трактора по време на сеитбата, от пръскачката по време на пръскане и от комбайна по време на жътва. По този начин всички операции на полето могат да бъдат автоматизирани, гарантирайки ненадмината прецизност, високи добиви и ефективност.
Дългите часове работа вече не са проблем на механизаторите, защото процесът е автоматизиран, а те просто следят изпълнението му“, разясни експертът.
 
 
На Agronomic Design, лидерът при земеделската техника – Case IH, представи и два нови продукта - „умни“ сензори за прецизни земеделци. 
 
„Първият от тях е Crop Xplorer. С него следим за торовнасянето на полето. Сензорът изследва хлорофила в растенията и информацията, която получава, се обработва в реално време. Резултатът е, че не торим цялото поле с една и съща доза тор, а индивидуално. Така, ако в дадена част на полето растенията имат нужда от повече хранителни вещества, подхранваме повече и обратното. Всичко е съобразено спрямо нуждите на растенията. Ползите са много – пестим от тор, оптимизираме азотния баланс в растенията, имаме по-високи добиви и по-висока масленост при маслодайните растения“, информира Сомер.

 

От всичко това фермерите могат да спестят до 55 евро/хектар, сочат данни на експерти в Case IH. 

 
 
„Другият сензор е Soil Xplorer. Той сканира почвата и управлява инвентара в реално време, използвайки електромагнитни вълни. Почвените анализи са на база на повече от един метър дълбочина, като показват вида на почвата, структурата и влажността й. Сензорът може да се монтира на трактор или високопроходим автомобил. В реално време управлява инвентар с променлива дълбочина на култивация, като по този начин фермерите пестят време и до 25% гориво“, добави продуктовият специалист в Case IH.
 

След направени тестове, със Soil Xplorer земеделците могат да спестят до 15 евро/хектар.

 
Говорейки за прецизни решения няма как да не споменем и високоскоростната сеялка Tempo. Освен капацитета на изсяване, с който фермерите са два пъти по-бързи и гъвкавостта на машината при сеитба както на пролетници, така и на рапица, най-важната функция на Tempo е секционният контрол. Той отдавна не е просто екстра, а истинска необходимост. 
 
 
Сеялките Tempo разполагат с пълен секционен контрол, което означава, че всеки ред се изключва по отделно. По този начин се елиминира напълно опасността от презастъпване, което пречи на растенията да дадат потенциала, който те имат. 
 

Чрез прилагането на всички тези технологии, фермерите лесно могат да спестят около 170 евро/ха. 

 
“Agronomic Design е събитие, на което освен да се видят новите технологии и иновации, фермерите могат да получат професионален съвет и консултация от нас. Ние не искаме просто да продаваме машините си. Нашето желание е да открием правилното решение за конкретния земеделец, което да го направи по-успешен и по-печеливш в неговата работа. Дигитализацията определено е процес, който се надгражда стъпка по стъпка. Ние, заедно с нашите дългогодишни партньори от Тайтън Машинъри България, искаме да извървим този път с фермерите, за да успеем да израстнем заедно“, категоричен е Улрих Сомер.
 
Повече информация за машините с марка Case IH, както и за Тайтън Машинъри България можете да намерите на *4040 или на titanmachinery.bg