Мащабен национален протест подготвят фермери от цялата страна. Очаква се стачката да се проведе на 10 февруари пред Министерски съвет, където хиляди стопани ще излеят недоволството си и ще призоват за оставки. Причините са няколко, като на първо място те посочват некоректната данъчна политика в сектора. Данъкът, който в момента е сътворен -  60/40 върху приходите - означава, че върху всеки 1 лв. се плаща данък от 0,04 лв, което го няма в никоя държава в ЕС. Това ще доведе до много фалити на земеделски производители и по този начин се стимулира сивия сектор.

Млекопроизводителите изпратиха поредната декларация с исканията на сектора до президента, премиера, кабинета и министъра на МЗХ. От името на Националната асоциация на млекопроизводителите в България, Сдружение на млекопроизводителите - Стара Загора, Асоциация на млекопроизводителите "Тракия милк" и Асоциация на биволовъдите в България се настоява да бъде отменено правителственото решение за данък върху приходите в земеделския сектор, както и да бъде предоставена земя от Държавния поземлен фонд на всеки действащ животновъд. Секторът настоява да бъде взето политическо решение от ПП "ГЕРБ" животновъдството да стане приоритетен отрасъл.

"Ако в 10-дневен срок не получим отговор на това писмо и не отпадне данък приход 60/40, ние земеделските производители - животновъди преминаваме към стачни действия", пише в документа.  Декларацията може да прочетете  ТУК.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!