Министерството на земеделието и храните (МЗХ) подготвя промени в Закона за животновъдството в полза на животновъдите, заяви днес пред БНТ зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов.

 

С промените в Закона за животновъдството ще се прекрати порочната практика земеделски стопани, които не отглеждат животни, да получават за стопанисване мери и пасища от държавния поземлен фонд. Предвижда се да отпаднат конкурсите за отдаване под наем на пасищата и разпределението на площите да става според нуждите на животновъдите.

 

Масовата практика сега е фирми и стопани, които не се занимават с животновъдство, да участват в търговете и да ги печелят с по-високи наемни цени. След това прибират евросубсидиите за наетите площи и не полагат никакви грижи за тях. В резултат ливадите тънат в бурени, а паша за животните липсва.

 

С промените в закона животновъдите ще са с предимство при разпределяне на пасищата. "Искаме да сложим край на това - неживотновъди да получават мери и пасища, а обратно - всички животновъди, които притежават животни в определено землище, първо те да бъдат удовлетворени, без търг или конкурс. Като цената, която ще плащат нашите животновъди за наетата по този начин земя пасища от държавния поземлен фонд ще се определя от лицензирани оценители", категоричен е зам.-министър Бюрхан Абазов.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!