Животновъди от цяла Северна България се събраха във Велико Търново, за да обсъдят съвместната си работа и въможостта за ефективно участие в Консултативния съвет по животновъдство ( КСЖ ), съобщи за Фермер.БГ Николай Романов, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Плевен и член на УС на Организацията на аграрните производители в България.

 

“Всички сме реални фермери, работим добре в регионалните си структури по места, но от много време дейността на Националната асоциация на млекопроизводитеите е замряла и на практика сме членове на организацията само на хартия. Затова се събрахме, за да обсъдим как ще работим в бъдеще“, коментира Романов, който е инициатор за провеждането на срещата. Той припомни, че животновъди от всички региони на страната имаха среща с министър Греков, на която настояваха за представителност в Консултативния съвет по животновъдство.

 

„Искаме в Консултативния съвет да има повече реални фермери и от Северна, и от Южна България. Колегите от Южна България проведоха през миналата седмица такава среща“, каза още Никлай Романов. Животновъдите настояват да получават предварителна информация за темите, които ще се обсъждат на заседанията на Консултативния съвет по животновъдство, за да обсъдят конкретните теми и на заседанието да излизат с конкретни предложения. „На базата на конкретните потребности на животновъдите от Северна и о Южна България искаме да се създаде цялостна стратегия за развитие на животновъдството в България“, категоричен е Романов.

 

На срещата във Велико Търново участниците предложиха Николай Романов и Хасан Чарък от Омуртаг за представители на фермерите от Северна България в Консултативния съвет по животновъдство. „Обсъждаме участие в Консултативния съвет на ротационен принцип, защото всеки от нас е ангажиран с работа във фермата си и е възможно да има моменти, в които няма да можем да участваме в заседанията“, обясни пред репортер на Фермер.БГ Романов.

 

Фермерите планират ежемесечни срещи за обсъждане на текущите актуални проблеми в сектора.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!