Фермерите от великотърновско настояват пасищата да се използват само от стопаните, отглеждащи животни. Проблемът с пасищата и мерите все още не е решен, оплака се Георги Тончев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите, цитиран от в-к Янтра днес.

Наредба на Министерството на земеделието и храните позволява такива терени да се очертават и от хора, които се занимават със земеделие и нямат добитък.

По-важното обаче, според Тончев е, че животновъдите от Великотърновска област най-после са получили полагащите им се за миналата година субсидии за пасищата. Остава да им бъдат преведени и парите по схемата de minimis, които трябваше да дойдат до края на март. Продължава да се чака разрешение от ЕК, обяснява Георги Тончев.

От Земеделското министерство уверчват, че през 2010 г.животновъдите от страната ще си поделят 142,8  млн. лв. Тези средства са със 66 % повече от м.г., заявяват още от институцията.

Национални доплащания ще има за кози, овце и говеда, като сумите са от 29.34 до 293.37 лв. на животно. Субсидия за предадено мляко ще имат право да получат единствено кравефермите.

И все пак, въпреки обявените суми и обещанията, животновъди изразяват съмненията си относно това до каква степен ще получат полагащите им се субсидии в реален размер и навреме.