През следващата седмица животновъди ще обсъдят със земеделския министър Димитър Греков как точно ще бъде плащан акцизът за горивата в агросектора, съобщи за Фермер.БГ Дарина Шишкова, председател на животновъдно сдружение „Старият Балкан“.

 

Шишкова уточни, че има неясноти относно ваучерите за горива и се надява на предстоящата среща фермерите да получат компетентни отговори от експертите на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). „Един от проблемите е свързан с регистрацията – в общинските служби регистрират фермерите по адрес от личната карта, а на много от животновъдите фермите са в други населени места. За да не се получат проблеми от това разминаване, ние, като членове на Консултативния съвет по животновъдство, ще обсъдим и уточним отново“, заяви Шишкова.

 

По думите й, още при първоначалната регистрация на животновъдите трябва да бъдат изчистени всички спорни моменти, за да могат след това фермерите да знаят каква услуга получават. Според животновъдите трябва да бъде променено и изискването ваучери за горива да получават само стопаните, които имат земеделска земя или пасища.

 

„Много от нашите животновъди нямат земя и пасища, но в същото време те също имат немалки транспортни разходи, тъй като в голяма част от случаите фермите са далеч от населените места“, допълни Шишкова. По думите й, животновъдите ще настояват личните им автомобили, които ползват за да обслужват фермите си, да бъдат включени във ваучернта система.

 

„Започваме активно календарната година. Очакваме през януари и февруари да бъдат изплатени останалите суми от средствата, договорени в Споразумението, което животновъдите подписаха с правителството“, допълни Шишкова.

В момента животновъдите от цялата страна активно правят пререгистрациите си като земеделски производители по изискванията на Наредба 3.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!