Тодорка и Иван Мутафчиеви стопанисват в семейната си ферма в Банско 140 кози в Банско. „Работим четвърта година, отглеждаме кози, кози-майки, ярета. Фермата ни се казва „Козле“, в момента изграждаме малка мандра в Разлог, но по общия ред, а не по Наредба 26, в която, според нас, има доста неясноти“, разказа пред репортер на Фермер.БГ Иван Мутафчиев.

 


До дни фермерите очакват да получат разрешителното, което да им даде право да произвеждат козе сирене и козе масло. Надяваме се всичко да тръгне добре, да работим и да предложим на клиентите качествени продукти, споделя семейството животновъди.

 

Фермерите не крият, че техните проблеми са идентични с тези на колегите им от цялата страна. Най-трудно им е изхранването на животните, особено през зимата. „При нас зимата е много тежка и трябва да имаме добра подготовка за доброто презимуване, включително и по отношение на изхранването, на козите. Борим се, справяме се и очакваме и през тази година да има фиансово подпомагане за нас. Надяваме се субсидиите да дойдат навреме, защото това също е от голямо значение“, споделя още Иван.

 

Питаме фермерите дали са оптимисти по отношение на новия програмен период и подготвяната ОСП в контекста на изявления, че животновъдството ще е сред приоритетите за периода 2014-2020 година. Не крият, че на този етап нищо по отношение на новите програми не е ясно, чуват се различни варианти. Затова изчакват от Брюксел да излязат с краен вариант, надяват се и у нас животновъдството наистина да стане приоритет. „Надявам се програмите да бъдат така направени, че да ни позволяват да работим спокойно и да се развиваме. Само така ще успеем да излезем от икономическата криза – за България формулата е работа и акцент върху селкото стопанство“, аргументира се Мутафчиев.

 

Фермерите казаха пред репортер на Фермер.БГ още, че сега не е икономически рентабилно да правят инвестиции в модернизиране на фермата и в изграждането на мандра, но и не могат да бездействат. „Не е рентабилно, защото кризата е повсеместна. Пазарите в Гърция са затворени, но без производство не може, защото то е най-съществения елемент за излизане от кризата“, категоричен е Иван Мутафчиев.

 

За козето сирене и козето масло, което започват да произвеждат, животновъдите вече са водили разговори с търговци в големите градове на страната. Разчитат по-скоро на малки бутикови магазини, защото продуктите, които произвеждат са натурални, екологично чисти и като всяко биопроизводство не могат да задоволят търговските интереси на големите хипермаркети. От друга страна фермерите са убедени, че все повече български потребители търсят биопродукти с гарантиран произход точно в малките магазини.

 

Към момента семейната ферма не е сертифицирана като био, но животновъдите търсят информация за процедурите по сертификация. Казват, че дори да не са сертифицирани, реално са биоферма, защото липсата на свежи финанси ги принуждава да хранят животните основно със собствено производство, което е екологично чисто. Знаят, че процедурата за сертификация като биоземеделци е доста тромава, но са готови да започнат подготовката на изискуемите документи.
Тодорка и Иван Мутафчиеви са членове на Асоциацията на дългокосместата коза. 80 от отглежданите от тях кози са именно от тази порода и са сертифицирани.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!