В момента изкупните цени на млякото са ударили дъното от 15 години, от както се занимавам с животновъдство. Няма стратегия, няма политика. Колегите стават все по-малко, каза стопанинът Данаил Николов за Фермер.БГ.
 
 
По думите му зависимостта на производителите от мандрите е настъпила с приемането на Наредба 3 преди две години
„Тогава обвързаха субсидията с доказване на литри мляко на глава животно. Единственият начин да го направиш е с документ от мандрата. По този начин млекопреработвателите безнаказано могат да диктуват цените в свой интерес надолу, а производителите безропотно да се съгласяват с тях. Наредба 3 прецака животновъдите и облагодетелства мандрите“ убеден е Николов. Той посочва, че за две години цената на овчето мляко се срива от 1,50 лв. на 1 лв., а на кравето мляко – от 80 ст. на 50 ст.
„Да не говорим, че на много места мандрите не желаят да изкупуват млякото на колегите. Който стои встрани от маршрута на автомобила им, не представлява интерес за тях. Това води до масови фалити и продажби на животни“, коментира животновъдът от Варненско.
 
За Николов и колегите му недостатъчното субсидиране от държавата също е пречка.
 
„До преди 2–3 години увеличаваха субсидиите за глава говедо, но напоследък доста ги ограничиха. Карат ни да избираме по коя мярка да кандидатстваме, не можеш едновременно по две или три. Така сумата намалява наполовина“, твърди стопанинът.
 
По негови наблюдения фермерите в съседките Румъния и Гърция получават повече субсидии и по-добри изкупни цени.  „Например около 100 евро е субсидията на гръцка овца майка, докато тук е под 100 лв. Румънците взимат между 30% и 100% по-големи субсидии в зависимост от това, какви животни отглеждат. Освен това там субсидират агнетата на килограм живо тегло, което е едно от обясненията защо ги внасяме на по-ниски цени“, разсъждава Николов. 
 
Според него има логично обяснение защо българският животновъд не е конкурентоспособен нито на румънеца, нито на гърка.
„Той може да си позволи да продаде едно агне за 100 лв., защото например е взел допълнително още 100 лв. от държавата. Докато себестойността на едно агне у нас е близо 100 лв., а изкупната цена на едро е 4,50 лв. на килограм. 20-килограмово агне колко излиза? 90 лв., което ти е себестойността и печалбата я няма“, изчислява стопанинът.