Близо 11 000 тона зърно са добити от площите с ечемик в Добричка област, които възлизат на 20 000 дка през настоящата стопанска година. Средният добив е по-висок от предходната и възлиза на 549 кг/дка. В някои от добруджанските общини резултатите стигат до 650 кг/дка.

Бързи темпове на жътвата и добри добиви във Варненско

С добри темпове върви прибирането на реколтата от пшеница. До момента са ожънати около 30 % от засетите през есента 1 млн. 300 хил. дка. Условията през тази стопанска година свалиха добивите и в момента средните показатели възлизат на 530 кг/дка, което е по-малко в сравнение с кампанията през миналото лято. По данни на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите има общини и полета с резултати под 300 кг/дка пшеница. Основна причина за това са засушаванията през есента и зимата на 2018 г.


В крайморските общини Шабла и Каварна жътвата на пшеница започна по-рано и до момента са прибрани повече от две трети от житните масиви.


Земеделските стопани са мобилизирали цялата налична техника, за да ожънат посевите. Сухото и горещо време в Добруджа подпомага фермерите. Припомняме, че през лятото на 2018 г. обилните и продължителни валежи по време на жътва попречиха на навременното и качествено прибиране на реколтата от полето.