Земеделски производители, предимно зеленчукопроизводители от Русенско обещаха да затоврят Дунав мост на 10-и Юли в знак на протест срещу кризата в сектора и рекордно ниските цени, които не позволяват да се покрият дори производствените разходи. Земеделците настояват за спешни мерки и промени във водената до момента държавна политика в областта на зеленчукопроизводството. Стопаните настояват за ясни регламенти, повече подпомагане, а също контрол и защита от нелоялната конкуренция и внос.

 

На протест на пазара в Сливо поле в петък разярените стопани изхвърлиха на асфалта стотици килограма с домати, краставици, пъпеши и дини.  "Това е нашият протест срещу правителството заради дъмпинговия внос на зеленчуци в България", заяви протестиращ земеделец.

 

Фермерите дадоха ултиматум на правителството да обяви до 17 часа във вторник, 9 юли, конкретни мерки, с които да се подпомогне българската продукция. Ако дотогава няма ясни конкретни суми и срокове, които да ги удовлетворят, в сряда следва блокада на Дунав мост, а като крайна мярка фермерите от Русенско тръгват към София с тракторите и камионите. Производителите заявиха, че широко разгласената акция на няколко служби за спиране на вноса през границата, всъщност няма ефект, тъй като предварително са били вкарани 50 тира с домати, които ще се продават поне 20 дни, а дотогава българските домати вече няма да ги има.

 

Земеделци от Видинско също се събраха на протест заради евтин внос от Румъния на зеленчуци и плодове по новооткрития Дунав мост 2. Владимир Аристотелов, кмет на село Капитановци, където има доста зеленчукопроизводители, стартира подписка срещу румънските търговци, които продават домати и краставици по 40-50 стотинки за килограм. В протестната подписка до момента са се включили и земеделски производители от селата Гомотарци, Антимово, Кутово и Покрайна.

 

Паралелно с протестите на земеделски производители от Северна България, продължават протестите на зеленчукопроизводители и в Югозападна България, където стопани вчера блокираха за кратко главния път Е79, след което полицията им състави актове за нарушаване на обществения ред.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!