Предлагат ни се ниски оферти от много застрахователи и когато настъпи застрахователното събитие, започват всякакви трикове, за да не платят", съобщи Коста Петров, председател на сдружението на производителите на праскови Българска праскова пред Стандарт. 
 
„С една дума- застрахователите не са коректни. На практика застрахователният пазар у нас не съществува. Ние сме се отчаяли и смятаме, че е по-добре да рискуваме своята продукция, без да я застраховаме, отколкото да си имаме главоболия с нашите застрахователи", обясни той.
 
Председателят на сдружението припомни, че в момента държавата отпуска пари на земеделските производители за застраховка. 65% от стойността на застраховката се плаща от държавата, а производителят дава останалите 35%. 
 
„Имаме предложение към държавата - тя да дава парите не за застраховки, а за специални защитни съоръжения с електромагнитни вълни. Това в повечето случаи са мрежи, които се поставят на дърветата за опазване на реколтата от градушка. Считам, че е по-добре за нас, производителите, 15 години да плащаме за противозащитна мрежа с електромагнитни вълни, вместо 15 години да изплащаме застраховки, които не могат да ни покрият щетите и ни създават само неприятности. По този начин ще се види пряк резултат при отглеждането на праскови. В момента, плащайки застраховки, държавата налива пари в каза без дъно", смята Коста Петров.
 
„Това са пълни нелепости. Застраховката не може да се замени с нищо друго и доказателства за това има във всяка нормална държава по света", коментира Венцислав Темелков, един от водещите застрахователи в Сливен. 
 
„На първо място трябва да се подчертае, че застраховката покрива щетите не само от градушките. А какво става, когато има слана и продукцията се унищожи? А когато падне проливен дъжд и това се случва седмици наред, както беше тази пролет? За всичко това се грижи застрахователят. Ние застраховаме срещу 5-6 вида щети. Не съм съгласен, че застрахователите използват трикове и не са коректни. Това просто не отговаря на истината, въпреки че не мога да говоря от името на всички колеги. Колкото до мрежите с електромагнитни вълни срещу градушки - трябва да се знае, че те все още са много скъпи. Кой производител може да си позволи мрежа, която струва около 4000 лв. за 1 декар? Освен това, те се използват при по-малки овошки. В момента предстои нещо ново, което една застрахователна компания ще предложи на производителите на селскостопанска продукция. Това е вид оръдие с шокови вълни, което покрива 800 декара площ. То успява да трансформира градушката в снежинки и по този начин плодът на стопаните остава невредим. Скоро ще направим предложение към всички производители да им дадем безвъзмездно подобно оръдие, което струва 90 000 лв., срещу застраховка", обясни застрахователят.