Вече са факт големите съкращения на персонал в "Напоителни системи", дружество под отговорността на МЗХ, което официално обяви, че напоителния сектор трябва да се преструктуритра, тъй като няма достатъчно държавен ресурс за неговата издръжка.

От Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) заявиха, че се прави реформа върху реформата, защото първо се префасонират изцяло „Напоителни системи” и второ по новия закон за водния сектор язовирите от ЕАД-то ще бъдат прехвърлени към НЕК, и се говори за още 400 съкратени.

Земеделският синдикат твърди, че със създаването на две предприятия ще се оскъпи водата и ще се ликвидира окончателно зеленчукопроизводството у нас. Синдикатът е подписал споразумение за обезщетения за останалите без работа свои членове.
Тези с 10 години стаж в сектора да получат 4 работни заплати при 4 години стаж; по две заплати с 2 години до пенсия да не бъдат съкращавани; с една година до пенсия да получат 7 работни заплати. Средното месечно възнаграждение в сектора е 400 лева.

От началото на година Напоителни системи" си има нов шеф, който се разследва за конфликт на интереси, а старият също е обект на проверка за злоупотреби.