Цената на земята в Добричкия регион бележи ръст от 100-150 лева за декар спрямо миналата пролет и тенденцията на поскъпване ще продължи,съобщават брокери от Регионалното сдружение за недвижими имоти пред БТА.
 
Цените са доста по-високи отпреди година,но купувачите търсят полета до 2000 лева за декар,коментира председателят на браншовата организация Павлина Тодорова.По думите й изключение са покупко-продажбите в община Балчик, където поради високите ренти и близостта на пристанището,полетата от години вървят най-скъпо.
 
Реални сделки в землището на Балчик се сключват до около 2200 лева за декар.Край Каварна нивите се продават по 1800-1850 лева за декар, посочва Димитър Крайчев, който познава пазара край морския бряг.Според брокерите и тази пролет търсенето изпреварва предлагането като на пазара излизат парцели от 5-6 до 50-60 и над 100 декара.
 
Купувачите най-често са физически лица, които предпочитат да инвестират в земя вместо да получават ниски лихви по влогове.Водещият фактор при покупката е размерът на рентата,която се дава в района,пояснява председателят на Регионалното сдружение за недвижими имоти.