Комисията по земеделие  в Народното събрание одобри бюджета в сектор земеделие за следващата година. Параметрите остават същите като миналата година, но има корекции в разходната рамка. Тя е намалена до 205,5 млн. лв. 
Причината за това е, както Фермер.БГ писа, преминаването на земеделските училища към общините.
 
 
Също така доходите на служителите в Агенцията по храните и областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) бяха увеличени.
 „Следвайки тази политика, отново предложихме подобно увеличение, като в хода на междуведомствените обсъждания получихме 3 млн. лв. за увеличение на заплатите в тези служби”, обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева като допълни, че за заплатите са поискани да бъдат отпуснати 7,5 млн. лв.
 
По време на дебатите се чуха критики, че през следващата година ще останат недофинансирани структури и ще се налага да се покриват разходите им с извънредни средства от министерството, при които отново ще се наложи да се покриват разходите им с извънредни средства. 
 
 
Танева обаче обясни, че без да са отпуснати извънредни разходи от повереното й ведомство са успели да стартират изграждането на предприятието за противоградова защита, като в момента вървят първите поръчки за изграждане на новите ракетни площадки и на радарната система. Средствата за капиталови разходи остават на нивата от тази година, като по думите й, те ще позволят да се доизгради мрежата от площадки.
 
„По отношение подкрепата на земеделските производители, средствата са предвидени съгласно разчетите от 2016 година. По различните държавни помощи се очаква да се освободи допълнителен ресурс вследствие на намаляване на таваните на националната преходна помощ за животните”, допълни Десислава Танева.