Земеделска мафия в източната част на Словакия се е профилирала в усвояването на агросубсидии от Европейския съюз (ЕС). С насилие групировката прогонва земеделци от масивите им, а след това ги взема под аренда.
 
 
Юрай Береш е земеделски производител от Словакия, той е тежко пребит от негов конкурент, а насажденията му с рапица – унищожени, разказва Дойче Веле. По думите му той познава още 30 земеделци, нападнати и прогонени по същия начин, а целта на групировката е само една – източване на еврофондовете за земеделие.
 
„Обработвам държавна земя вече 28 години. Смятам, че атаката е организирана от мой конкурент, който изглежда има добри връзки с институциите. Убеден съм, че тези хора имат само една цел – да се докопат до европейските субсидии“, обяснява земеделецът.
 
Береш е сигнализирал на полицията и съда, но към този момент не са предприети действия. 
 
„Те разполагат с огромна власт и могат да влияят на полиция, администрация и дори на агенцията, която раздава парите от фондовете“, добавя той.
 
Разследващият журналист Ян Куцияк, който бе убит заедно с приятелката си преди около месец, е работил именно по тази тема.  Оттогава все повече подобни схеми излизат на светло, което продиктува и редица протести в Словакия, отбелязват от Дойче Веле.