Най-големите оптимисти са земеделците. Това е факт. И погледите им са изпълнени с надежда всяка година.

Тази професия “земеделец”, ако можем да я наречем професия, това е за хора които обичат да създават без да ги интересува крайният финансов резултат. Има такава доза желание просто да създадеш нещо. Такива са хората, които дълги години работят и не се отказват. За следващата година имаме естествено надежди, като всяка година. Коментира пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България очакванията на стопаните за 2023-а година. 

Тя посочи, че на първо място надеждите на стопаните са свързани с това зимата да не бъде прекалено студена, особено в критични месеци като февруари и март. 

“Имало е много студени февруари, март, с поражения по овошките още преди да е тръгнало ръзвитието на пъпките. Така че се надяваме климатичните условия да са с нас, оттам нататък се надяваме на добра реколта, на добро качество, така че и пазарът да проявява нужния интерес”, обясни Живка Гроздева.

Туризмът също е важен за родните стопани. 
“Плодовете на нашата георграфска ширина се реколтират основно в летните месеци, когато е туристическият сезон и когато той е силен, нашите продажби вървят. Когато той е слаб, вял, това се усеща много бързо. Надяваме се и цените на нашето производство да не се увеличават. Не сме чак такива наивни оптимисти да вярваме, че ще поевтинее. Такава тенденция досега не е имало. Въпросът е разходите да поддържат равнището си, за да можем и ние да планираме своето производство. 

Надяваме се Стратегическият план да претърпи необходимите корекции. Има някои, които са много спешни”, добави овощарят.