"Промените във времето се отразяват и на оранжерийното производство. Продукцията се забавя, тонажите намаляват, а същевременно гърците ни мачкат с вноса и ние просто ще фалираме тази година. Ще гледаме да си избием разходите по първата реколта.", това заяви пред Стандарт Атанаска Бялкова, производител на оранжерийна продукция от Пловдив. По думите ѝ тази година добивът е с 2/3 по-малко от предходната 2015 година. 
 
"С нерегламентирания внос от всички краища на Европа няма как да вдигаме цени, пласираме трудно продукцията и няма как да стигнем техните цени. А българинът иска евтина стока.", обясни Атанаска Бялкова. Тя посочва, че поради влажната почва е предпоставката за лошата продукция. Според нея гръцкият внос убива родните производители най-вече, тъй като стоката, която се внася е трето качество и е на много ниски цени.
 
Според председателят на Сдружение "Югозапад" Георги Кафтанов цените на родната продукция зависят най-много от вноса, който се осъществява. Все още е проблем, че у нас се доставят развалени плодове и зеленчуци от трети страни. 
 
"Най-много това важи за съседна Гърция. Факт е, че държавните институции се борят срещу нерегламентирания внос на земеделска продукция у нас. Правят се опити да се ограничи този процес, но не може да се спре. Наши търговци вземат на ниски цени от южната ни съседка стока и я пласират по пазарите. Евтини са, защото са некачествени. На практика българският потребител яде нещо, за което няма гаранция, че е с добро качество. Ние пък основно търпим загуби от нереализирана продукция. Идва гръцката стока и събаря цените.", категоричен е Кафтанов.
 
Цените за крайния потребител са високи, макар че в момента розовият домат се търгува на едро по 1,60 лв., на пазара цената му обаче е над 3,00 лв.