През кампания 2014 няма да се приемат „Заявления за подпомагане“ и да се поемат нови агроекологични ангажименти.  Ще се подават само „Заявления за плащане“ за поети през предходните години агроекологични ангажименти.

Това гласят част от промените в Наредба 11 на МЗХ за прилагане на мярка 214 „Агро­екологични плащания“ от ПРСР 2007 – 2013. Наредбата беше обнародвана днес – 18 март 2014 г. в Държавен вестник.

Причините 2014 г. да е „преходна“ за Агроекологични плащания са обективни и това по никакъв начин няма да попречи на биопроизводителите да изпълняват поетите ангажименти и на сектора да се развива в бъдещия програмен период. Това коментира заместник министър Бюрхан Абазов, който откри национална конференция „Био ли е бъдещето на българското земеделие“, предаде репортер на Фермер.БГ.

Присъстващите на конференцията биопроиводители от цялата страна изразиха недоволството си от това, че  2014 година е „нулева“ по отношение на агроекологията.

По думите на Абазов биопроизводството в България е приоритет в целия програмен период на ОСП 2014-2020 и агроекологични плащания ще има от 2015 година.


Очаквайте подробности, мнения и коментари по темата за Агроекологичните плащания по-късно във Фермер.БГ!
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!