Постигане на адекватно компенсиране на земеделските производители не само при неблагоприятни климатични условия, но и при различни пазарни сътресения обсъдиха заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) и Комисията за финансов надзор (КФН), съобщиха от пресслужбата на агроминистерството.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Темата със застраховането в земеделието ежегодно се възпроизвежда, най-вече след наводнения, градушки и други природни бедствия, каквито не липсваха и тази година. От друга страна, секторът все повече обръща внимание на нуждата от защитеност на доходите в производството и компенсации при пазарни кризи, каквито се случиха през последните години.

Зам.-министър Тодор Джиков оповести наскоро пред Агри.БГ, че министерството ще търси диалог с бранша и застрахователните компании за създаването на нови модели на застраховане, които да отговарят на нуждите на стопаните. Беше загатната и идеята за взаимен фонд, в който фермерите да имат самоучастие. Останаха да се търсят подходящи чуждестранни модели, които могат да се прилагат у нас.

При последната си среща в агроминистерството от АБЗ представиха примери за действащи мерки в страни членки на Европейския съюз при застраховането срещу градушки и слана

Застрахователите изтъкнаха, че постигането на по-голям обхват при застрахованите производители и площи ще доведе до по-широко разпределение на риска и по-добри цени.

Предмет на разговорът между застрахователите и министерството беше и прилагането на схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция, както и възможни промени, които да ускорят и улеснят прилагането й.

Участниците в срещата дискутираха и въпроса дали да има задължителен елемент при застраховането на земеделската продукция.

Необходимо е да разработим действащ механизъм за новия програмен период в полза на земеделците, като отчетем къде ще се срещнат интересите на държавата, на стопаните, и на застрахователите“, подчерта отново заместник-министър Джиков.

Ако следваме направените вече заявки от него, очакваме да има поредица от срещи в министерството с представители на земеделския сектор и изработването на консолидирано предложение за застраховките на фермерите, което евентуално да бъде осъществено от следващо правителство.