Излезе специалният проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018. В девета част от проекта ви предлагаме да се запознаете с любопитна тенденция – засилването на търсенето на овощарски машини и техника за зеленчукопроизводство, основен фактор, за което е липсата на работна ръка. 
 
Там, където има проекти по мярка 4.1 още от първия прием, има за довършване, защото паднаха точките, а и по втория прием още се разглеждат заявленията. В част от тези проекти има заложена техника.
 
Но в този програмен период трудно се класират проекти за чисто зърнопроизводствената техника и предполагам, че там ще бъдат реализирани повече машини, свързани с овощарството и зеленчукопроизводството, етерично-маслените култури. Става въпрос за трактори и прикачен инвентар. Те ще са средни по мощност и специализиран инвентар за въпросните култури, коментира зърнопроизводителят Ангел Вукодинов.
 
 
И според търговците намаляването на интереса от страна на зърнопроизводителите ще се компенсира с търсене на машини от другите растениевъдни сектори.
 
„Ако предишните години имаше по-голям инвеститорски интерес от страна на големи
зърнопроизводители, вече забелязваме промяна и интерес към нова техника от страна на овощари, зеленчукопроизводители, лозари, животновъдни стопанства, преработвателни предприятия и производители на технически култури“, отбелязва Веселин Генев от „Оптиком“ ООД.
 
Липсата на работна ръка е основен фактор 
Основна причина за все по-голямото търсене на машини в овощарството и зеленчукопроизводството е липсата на работна ръка в тези сектори. Площите се увеличиха, а голяма част от нискоквалифицираните работници са на гурбет.
 
През последните две години този проблем се усеща особено осезателно, а според стопаните остротата му няма да намалее, а дори напротив.
„Работниците стават по-скъпи. Не, че ние им плащаме много, но това, което ние им плащаме, е много за труда, който те полагат.
 
Затова сме принудени да инвестираме в механизация. Колкото и да е скъпа машината, аз знам, че е в двора и утре излиза да работи. А работниците – не знам утре колко ще дойдат“, казва зеленчукопроизводителят от Плевенско Валери Велев.
Земеделци разказват, че набират хората, които да работят в градините им от далечни краища на страната.
 
 
Извозват се хора от 100 – 150 км. За съжаление нашата работна ръка замина да бере ягоди в Холандия, да бере домати, мандарини, портокали в Испания. Не можем да стигнем техните заплати, но се стремим. Има и нови технологии за бране на плодове с машини, сподели производителят на плодове Незиха Сали.
 
„Миналата година пуснах обява, че финансирам студенти, които желаят да отидат да учат и след това да подпишат договор за работа. Тази година един човек ми се обади. Обясни, че е от Разград и така и не дойде“, разказа от своя страна собственикът на преработвателно предприятие във Велики Преслав Николай Неделчев.
 
Стигна се дотам, че Съюзът на дунавските овощари обяви, че възнамерява да използва опита на българските хотелиери и ресторантьори през лято 2017 г. за внос на работна ръка от страни извън Европейския съюз.
 
„Проблемът с намирането на сезонни работници в нашия сектор е особено сериозен. Когато узреят, плодовете не могат да чакат, трябва да се оберат веднага“, заяви офис координаторът на съюза Силвия Гордеева.
 
„Не може да се намерят съвестни работници и такива, които наистина искат да учат, да бъдат добри в работата си. Не е престижно. Престижно в момента е да си барман, IT и т. н. Заплатите не са причина за това. Те се вдигат и то с добри темпове. Даже си мисля, че в близко бъдеще ще прехвърлим границата на нормалното, за да можем да си запазим служителите“, смята земеделският производител Христо Цветанов.
 
Не става въпрос само за берачи, доячи и пастири, бизнесът изпитва глад и за „лейтенанти“ в земеделието – агрономи, зооинженери и др., които към момента не могат да се заменят от машини.
 
„Всички ние осъзнаваме, че без механизация е изключително трудно и то в условията на тази криза с работната ръка. Пред овцевъди и козевъди стои откъм механизация въпросът с подобряването на сградния фонд и машини, свързани с почистване, миксери за смесване на храната, доилни зали и фуражни ленти“, каза съпредседателят на НОКА - Янка Попова.
 
 
Именно затова се очертава тенденцията все повече фермерите да залагат на механизацията в селското стопанство. Това ще са машини, които заменят ръчния труд. Все повече ще се засилва интересът към специализираната техника.
 
„Вече се създават иновативни машини, които успяват да разпознават плодовете на дървото, прибират само тях, грижовно събират меки плодове, като ягоди, малини и т.н. Това са продукти с висока добавена стойност и заради това, че ръчният труд е прекалено много в тях, те струват доста пари. Инвестирайки в машини, които успяват да заменят хората, това много ще помогне на фермера. Преди време беше немислимо да се берат механизирано орехи, ябълки или лешници. Сега виждаме все повече примери за това. Стигна се дотам, че и пиперът в Щатите вече се бере механизирано“, коментира земеделският производител Христо Цветанов.
 
 
Подобно е мнението и на председателя на Добруджанския овощарски съюз Димитричка Търпанова. Тя смята, че едни от най-търсените машини в овощарството ще са именно техниката за контурна резитба, техника за прореждане на плодовете и т. н.
„Това е много тясно специализирана техника, която тепърва ще навлезе в средните и по- големите стопанства“, обясни Търпанова.
Има и проблем в тази насока, разбира се. Не за всички култури се намират машини или са твърде скъпи. Един комбайн за домати, например, струва около 500 000 лв., коментират зеленчукопроизводители.
 
При всички положения обаче секторът ще върви към намаляване на зависимостта си от работната ръка и повишаване на ефективността на стопанствата, както и на тяхната устойчивост.
 
 
Заобикалянето на човешкия фактор ще е водещо не само в сектор „Плодове и зеленчуци“, смятат фермерите, производителите и търговците.
 
Търсенето на многофункционални машини, които да извършват повече от едно действие на полето и в стопанствата е вече факт и това ще продължи да бъде посока, в която селското стопанство ще върви.
 
„С едно минаване на блока да се свършат две-три неща. Примерно – минава култиватор, окопава, едновременно с това тори и евентуално вкарва и микрогранулатор. И при сеялките е така. Те са малко по-скъпи, но във времето са по-рентабилни, тъй като няма хора, а и се пести гориво. Търсят се машини, които пестят операции, да се оптимизира процесът поради липсата на хора. Така с трима човека могат да се гледат 2000 дка земя“, каза Георги Русев,„Меркурий Агро“.
 
Модерните и специализирани машини обаче имат нужда от оператори и механизатори, които да познават спецификите им. Абсолютно безсмислено е фермерът да инвестира в скъпа и високотехнологична техника и да я повери в ръцете на човек, който не може да си служи с нея. Липсата на кадри, умеещи да си служат с новите техники и технологии създава следната алтернатива на стопаните –
 
Да обучават своите служители
Предоставяйки на фермерите високотехнологични машини и технологии за прецизно земеделие компанията НИК взе едно особено полезно и важно решение – създаде NIK Academy. Управителят на НИК – Иво Куманов разказа повече пред Христина Василева за Tractor.BG:
 
 
„Видяхме, че много от хората, работещи с техника имат нужда и искат да научат повече за това как да използват най-ефективно своето оборудване.
 
- Кои са проблемите, с които обучителният център може да се справи?
Ние предоставяме възможност за обучение на персонала и оценка под формата на обратна връзка за всеки един участник, преминал през NIK Academy поотделно.
Мотивацията на персонала е друга много важна насока, в която ние работим, защото знаем, че тя също играе важна роля в изпълнение на ежедневните задължения на всеки един служител. Всичко това с цел да осигурим на нашите клиенти спокойна работа и не на последно място с добри резултати.
 
- Какъв е капацитетът?
Капацитетът ни е 120 места, за които сме осигурили зали за обучение, халета пригодени за тренинги през зимата, в които да се извършват практически занятие, както и модерна земеделска техника с прилежащи към обучителния център полета, където да покажем работа в реални условия.
 
 
- Разкажете за видовете обучения, начина на работа и колко продължава самия процес.
Обученията, които организираме към момента са насочени към три основни групи хора: механизатори, агрономи и мениджъри на земеделски стопанства. Обученията за механизатори са насочени към добрите практики в ежедневната им работа с машини и технологии за прецизно земеделие и са с продължителност 3 дни, в които включваме теоретична част в зала, практическа част с машина или симулатори, както и други специфични за всяко обучение изненади. Обученията за агрономи включват споделянето на добри практики от агрономите към НИК Агро Сървис, както и външни лектори от университетите, с които сме в партньорство. Заложили сме също и на интерактивни обучения, при които се включват лектори основно от Европа и САЩ за няколко часа, чрез видео-конферентна връзка“. 
 
 
Материалът е част от специалния проект на Трактор.БГ - Годишен обзор на пазара на селскостопанска техника АgriTech Market 2018, който можете да изтеглите безплатно.