Причината за влизането на разследващите от ДАНС в Държавен фонд "Земеделие" е, че се проверяват конкретни договори по Програмата за развитие на селските райони. Това коментира тази сутрин пред бТВ изпълнителният директор на Фонда Румен Порожанов. 
 
В сряда следобед агентите на ДАНС нахлуха във Фонда. Над 3 часа екипите на Агенцията са търсили информация. Провели са разговори и със служители. 
 
Проверката идва два дни след като беше уволнен началникът на сектор в дирекцията, която договаря средства по ПРСР, Янаки Червеняков. Той беше разобличен от сайта "Биволъ" в договарянето на два проекта на тъща му, единият от които е изпълнен с финансиране по ПРСР, което е фрапиращ конфликт на интереси.
 
Относно освобождаването на Червеняков и сигнала за конфликт на интереси, Румен Порожанов коментира: „Беше направена проверка и по самия сигнал, който беше свързан с конфликт на интереси по проект, който е на неговата тъща. Сигналът е проверен от Комисията за конфликт на интереси, като становището ѝ е, че конфликт на интереси няма“. Въпреки това Червеняков е освободен от поста си, заради неподадени имуществени декларации. 
 
"Предоставили сме на разследващите всички необходими документи", каза  директорът на фонда, но отказа да коментира характера на проверката.
 
„Проверката е конкретна и е хубаво, когато има конкретни сигнали те да се проверяват. Фонд Земеделие е често проверявана агенция – непрекъснато, по различни сигнали, от всякакви институции...“, коментира Порожанов. 
 
Според Порожанов заради нередности в последните месеци не са разплатени редица проекти, кандидатствали за еврофинансиране. 
 
Румен Порожанов заяви, че e готов да си подаде оставката, ако тя му бъде поискана от съответните лица, от които е назначен.