В Добрич днес в 13 ч. ще се състои първата копка на новия фуражен завод. Инвеститор е българо–китайското дружество „България Тионшинонг Фийд Ко"ООД, съобщи Дарик радио.
 
Първоначалната инвестиция в обекта ще бъде в размер на 5 млн. лева.  В първия етап на проекта ще бъдат изградени два силоза и една поточна линия, а в бъдеще фабриката ще се разширява, докато се достигне планираният максимален капацитет от 300 000 тона фураж на година, обявиха от дружеството. Първоначално във фабриката ще бъдат разкрити 50 работни места. Суровината за производство ще се изкупува от земеделски производители от региона на Североизточна България. В завода ще се работи по китайски рецепти, тъй като цялата продукция ще бъде изнасяна за животновъдни стопанства в Китай.
 
Добрич е избран за бизнес начинанието след близо двегодишно проучване. Градът е предпочетен, защото се намира в район с много добре развито земеделско производство и заради близостта му до пристанище Варна, откъдето ще се осъществява износът за Китай.
 
Заводът ще бъде изграден в промишлена зона - Запад, зад бившите Вторични суровини. На церемонията по първата копка на завода се очаква да присъства Стамен Янев - изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.