Лозари и винари от Северозападна България се обединиха и създадоха клъстер „Дунавски вина”. Ще припомним, че седем производители на вино от Северозападна България учредиха първия по рода си който е отворен за български и чуждестранни фирми и институции организация. Лозаро-винарският клъстер е организатор на уникалния Фестивал на Дунавското вино и грозде, който ще се проведе на 5 и 6 октомври. Като членове на клъстер „Дунавски вина” участие ще вземат лозаро-винари от Оряхово, Видин, Никопол, Върбица, както и партньори на сдружението от Съмбурещи, Вънжу Маре и Бану Марачине, Румъния.

Целта е да популяризираме качествените вина, произвеждани в регион Дунавска равнина, каза пред Фермер.БГ Стилиян Върбанов, председател на УС на клъстера. Фестивалът се организира със съдействието на Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен.

По време на Фестивал на Дунавското вино и грозде ще бъдат организирани конкурси за най-добро вино и за най-добре представила се винарска изба. Предвидени са дегустации, състезания за най-добър познавач на вино, уникален атракцион – воденица, карана с вино, както и поредица от концерти за участниците и гостите на Фестивала.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!