Да видиш щъркел на Първа пролет и то летящ ... над трактор - това се казва да си свързан и да припознаеш за пореден път своето призвание в областта на земеделието. За съжаление не успях да снимам щъркела, но поне чух забавни вицове от фермерите, които използваха слънчевото време да излязат на полето и да започнат подготовката на почвата за пролетната сеитба.

 

Земеделците в землището на село Горталово, обл.Плевен след извършена перфектна почвообработка с култиватор, въпреки обилните валежи през последните седмици, се бяха захванали с нова и малко различна задача - да парцелират земеделския блок на бостан за нуждите на жителите в селото. Задачата им беше трудна, тъй като все още не използват GPS системи за картиране и парцелиране на площите, но общите усилия и отговорност към работата ги накараха да запретнат усърдно ръкави и да мерят земята с големите пергели.

 

 

 

В същото време техни колеги извършваха пръскане на посевите с есенници, а когато им казахме, че в Южна България масово се тори с азотни торове, те потвърдиха, че кампанията по пролетното подхранване е стартирала и в района на Плевен.

 

 

Земеделците от Горталово заявиха, че пролетната кампания е затруднена заради калните земеделски площи поради продължителните дъждове и снеготопене. Благодарение обаче на качествения почвообработващ инвентар - Vaderstad, който не изисква работа с много тежки трактори, по време на работа е нямало затъвания.

 

 

 

Емблемата Mercedes на руския трактор Беларус МТЗ 952 не го прави толкова красив, колкото чисто новите му предни и задни гуми, с които е обут за новия сезон на полето :) !!!

 

 

снимки : Борислав Борисов; Fermer.BG

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!