Най-голямото изложение за земеделие, храни и градинарство Зелена седмицa 2016 в  Берлин, Федерална република Германия беше официално открито тази вечер, предаде репортер на Фермер.БГ. Световният форум се провежда под мотото Светът е възможен и без глад. 
 
 
Изложението се провежда за 81-ви път от 1926 година до сега. В него участват над 1600 изложители от над 65 държави, включително и България.  
 
За първи път партньор на Зелената седмица е държава от Африка – Мароко. По време на тържественото откриване присъства пронцесата на африканската държава – Лала Мерием, която заяви: „Партньорството ни като страна-партньор на изложението показва здравата връзка между нашата държава и Германия в областта на селското стопанство и биоразнообразието“. 
 

 
Утре, 15 януари ще бъде открит официално българския щанд на изложението от заместник министъра на земеделието и храните Васил Грудев. Общо 18 фирми и земеделски производители ще представят на площ от 140 кв.м продукти българско производство - био вино и вина, ликьор от роза, розова ракия, био сокове, лимонада, локум, сладка, екологичен мед и др. Ще бъдат представени и защитените месни храни с традиционни наименования - Панагюрска луканка, филе „Елена“, роле „Трапезица“,„Кайсерован врат Тракия”. На българския щанд ще се предлагат и млечни продукти - био краве кисело мляко, био краве сирене, българско краве, овче и козе сирене и кашкавал от овче мляко.   
 
 
Изложението Зелена седмица ще продължи до 25 януари 2016 г. 
 
София БЕЛЧЕВА