Тази сутрин започна акция по даряване на агнета в района на Шарково, в който през миното лято избухна огнище на чума по дребните преживни животни.

Потвърдиха ново огнище на АЧС в страната

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) дарява 100 агнета на фермерите, засегнати от заболяването в Ямболско. Стопаните от района на селата Шарково, Воден и Крайново получават агнета от високомлечни породи, съобщиха от асоциацията за Агри.БГ.


Агнетата се разпределят между 32-ма фермери, като компенсацията отговаря на животните, избити заради заболяването през 2018 г.

Протестиращите срещу умъртвяването на домашните животни до последно бранеха стадото на Тодорка Сакалиева, станала известна заради случая като баба Дора. Тя е един от стопаните, които ще получат животни.

В кризисната ситуация с разпространението на чума по овцете и козите в Ямболско и Бургаско през миналата година НОКА предприе поредица от действия с цел компенсиране на засегнатите стопани:

След поредица протести, асоциацията издейства от ресорното ведомство увеличаване на парите за компенсиране на стопаните, заради претърпените загуби , вследствие на наложената карантина.

Фермерите от засегнатите райони получиха обезщетенията за избити овце и кози, като бе осигурено бързото изплащане на сумите в самите населени места без да се налага стопаните да ходят до областните центрове и да подават заявления.

„Независимо от компенсациите, фермерите имат най-голяма нужда от качествени млади животни, с които да възстановят стадата и поминъка си. Затова нашата асоциация подбра високомлечни агнета от ферми на наши членове от цялата страна, които безвъзмездно раздаваме на засегнатите от чумата стопани в района на Шарково на 9-ти и 10-ти юли. Вярваме, че това ще е искра за ново начало за тези стопани. Признателни сме за благородството на нашите членове, които предоставиха агнета за да подпомогнат колегите си“, подчерта Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.