Защо се разминават визията и вижданията на тези, които произвеждат храната и тези, които направляват процеса? За да има т.нар. продоволствена сигурност, трябва да има абсолютен синхрон.

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

Това, което излиза от политическия кабинет на Министерството на земеделието като политика, като насочване на средствта, като контрол впоследствие и мониторинг, би трябвало да бъде такова, че земеделските производители да произвеждат храна, да си плащат данъците и да са доволни всички - общество, земеделски производители, управляващи. Това каза зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков пред Дарик радио. 

“Служебният кабинет не може да прави политики, но можем да положим основите за това как трябва да се работи честно и откровено. Последните години политическите управления на Министерството на земеделието като че ли се занимава основно с ПР, отколкото с това какво има по магазините и се получава едно сериозно разминаване между думи и дела”, каза Джиков и продължи: 
“През 3-4 месеца излиза някой министър и обяснява колко милиони са дадени на земеделските производители, а в същото време влизаме в магазините и виждаме тотален внос и присъствие на храна, внесена от чужбина, с изключение на хляба и олиото. И си задавам въпроса кого лъжем? Защо заблуждаваме себе си? Нещо не е както трябва”. 

Той обърна внимание, че 85% от плодовете и зеленчуците са внос.
“И не говорим за малотрайните, а за тези, за които има добри технологии за съхранение”, добави той. 
Зам.-министърът припочни как предишното ръководство на земеделското министерство - с министър Иван Иванов, не спираше да изтъква какви пари ще се раздават в сектора, а и че с 60% е увеличило националните доплащания по ПРСР за новия програмен период. 

“Да де, но аз понеже горе-долу разчитам цифри, тъй като съм икономист, ще им задам следния въпрос: Идвата програмни периода, ние имаме усвовяване на средствата около 50% - предоставени от ЕС и от българския бюджет. Като тръбите, че увеличихте и сте първите, които увеличават националното съфинансиране с 60%, на практика при усвояване на 50% от тия пари, сте направили едно голямо нищо и половина!”, каза Джиков.  

Според него политиките изцяло са сбъркани, а направените анализи на предходните програмни периоди въобще не са взети под внимание. 

“А специално моето виждане е, че политиката, структурирането на работата, организацията в Министерството на земеделието не е правилна. 
В момента парите определят политиките, т.е. ние трябва да усвоим едни пари. 

Има две дирекции, които трябва да са жизненоважни - това са дирекция “Растениевъдство” и дирекция “Животновъдство”. Те трябва да изграждат политиките в сектора. В момента е точно обратното. Дирекциите, които администрират парите, са водещите”, коментира зам.-министърът. 

Според него е необходима коренна коренна промяна и трябва да се заложи на различна философия. 
За да се случи това, обаче, трябва да има политическо решение. 

“Редовните кабинети и политическите партии работят повече за ПР, отколкото за реални действия”, обобщи Джиков.