Зам.-министър Валентина Маринова проведе първа за 2014 г. работна среща в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) с представители на браншови организации, информират от пресцентъра на МЗХ. По думите на зам.-министър Маринова, която се срещна с представители на браншовата организация „Асоциация Български гори”, ще се засили диалогът с бизнеса в горския сектор.

 

Основно бе дискутиран въпросът за цените на предлаганата от държавните горски предприятия дървесина. Ресорният зам.- министър подчерта, че е важно да се вземе предвид кое е рационално и допустимо във време на криза. Тя добави, че анализът на състоянието на пазара е показал, че е необходимо да се върви към намаление на цените, като уточни, че в момента подробно се разглеждат резултатите от първата тръжна сесия. „Важно да има сигурност на ангажираните в този бранш”, акцентира зам.- министърът.

 

„Сертифицирането на горите ще отвори нови пазари”, изтъкна тя и допълни, че МЗХ ускорява този процес, защото България е далеч зад европейските си партньори. Освен икономическа полза горската сертификация в екологичен план ще допринася за запазване и на биологичното разнообразие.

 

На срещата бяха обсъдени дългосрочните договори, гаранциите и сроковете за изпълнение, окомплектоване на тръжни документи, както и редакцията в нормативната уредба, свързана с възможността т.нар. местни фирми да могат да участват в определени процедури за добив или за продажба на дървесина. Акцент бе поставен и върху необходимите действия за усвояване на дървесината пострадала от биотични и абиотични въздействия.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!