Емитираните като държавен дълг Държавни ценни книжа (ДЦК) ще се възвърнат бързо и многократно, защото средствата от тях ще се инвестират в селскостопанския сектор, който е най-силният сектор за икономиката на България през последните години и от началото на Световната икономическа криза през 2008 година. Селското стопанство ежегодно допринася у нас за положителния ръст на БВП и брутната добавена стойност в икономиката на България, сочат данни на анализатори от сектора.

Със средствата ще бъдат изплатени директните плащания към земеделските производители, а сумата ще се покрие от ЕС обратно към България в края на февруари - началото на март.

Общият размер на ДКЦ за покриване на сумите на субсидиите е 900 млн. лева, а преди два дни Финансовото министерство обяви, че е пласиран първият дълг от 400 млн. лв. шестмесечни ДЦК.

Земеделският министър Димитър Греков пък обеща, че до края на януари ще се изплатят всички директни плащания към земеделските производители (не само към зърнопроизводителите, както често се спекулира в медийното пространство).

Зам.-председателят на НАЗ Радослав Христов коментира в свое интервю преди дни, че по-голямата част от стопаните ще използват субсидиите за погасяване на заеми към банките: „90% от земеделските производители дори няма да получат субсидиите си за единица площ, защото те ще се преведат по сметките им и ще останат там като обезпечение на теглените кредити, коментира Христов.


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!