Почистването с огън на частни земи от треви и стърнища е причинило големия пожар в Благоевградско в началото на седмицата, когато изгоряха 100 декара борова гора.
 
 
Заподозрян за инцидента е 75-годишен мъж от Благоевград, когото полицията е задържала. Запалването на сухи треви и стърнища в частния му имот в ранния следобед в понеделник, е предизвикало огнената стихия в района между селата Дъбрава и Бистрица, показва разследването, съобщи БНР.
 
Мъжът е задържан за едно денонощие, като срещу него е образувано досъдебно производство. До вечерта пожарът е локализиран, като на място са останали дежурни екипи от горските стопанства.
 
В областта са локализирани и няколко малки пожара на територията на Разлог, Петрич и Банско, съобщи за радиото Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. 
 
„Гори суха трева, а на територията на Банско – отпадъци. В Петрич и в района на Предел има екипи на място“, уточни той.
 
Ветровитото време през последните дни увеличава опасността от бързо разпространение на огъня в сухото време на полето и в горските райони. Както фермерите знаят, няколко закона изрично забраняват паленето на стърнища, а глобата може да достигне 12 хил. лв. и спиране на субсидиите на земеделските стопани.