Късният мартенски сняг ще добави запаси към добрата репродуктивна влага, с която вече са осигурени масивите с пшеница в Добричка област. Това каза проф.  Иван Киряков, завеждащ "Селекция на зърнено-житните и бобовите култури" в Добруджанския земеделски институт.

Зърнопроизводителите в Бургаско превръщат камъните в плодородни ниви

По думите му повечето площи с пшеничени посеви в региона са в добро и много добро състояние и влагата вече е на повече от два метра в чернозема. Младите пшеници навлизат в етап на залагане на класа като само в крайморските общини - Балчик, Каварна, Шабла, посевите са поникнали по-късно заради засушаването миналата есен и по-слабо са братили.

Дано април не изненада земеделските стопани със слани, както се случи миналата година, и ниските температури да засегнат развитието на класа, каза професорът, цитиран от БТА. 

Той добави, че зърнопроизводителите трябва да следят със затопляне на времето за евентуално развитие на брашнеста мана, кафява ръжда и други болести по растенията.

Макар пшеницата в региона да се развива добре, до жътва има много време и е рано да се прави прогноза за добива от новата реколта, смята Иван Киряков.

В Добричкия регион, който традиционно отглежда най-много площи с пшеница в страната, на лято се очаква да бъдат ожънати около 1 200 000 декара с културата.