Като надминаващи прогнозните очаквания определи зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев добивите от пшеница от реколта 2013. „Зърното от пшеница е вече прибрано и това, което констатираме, е, че прогнозните резултати, които дадохме за 4.7 млн. тона, ги надминаваме в момента, тоест реколтата е добра.

 

Друг е въпросът, че цената тази година не е като миналогодишната, от което следват и чисто финансови проблеми за сектор „Зърнопроизводство“ от гледна точка на възпроизводството. Има, обаче, нещо много важно – огромната част от произведената тази година пшеница е в хлебния сегмент, тоест и качеството на произведената пшеница е много добро.

 

Аз лично очаквам още малко вдигане на цената към септември, когато започва и износ. Надявам се това да отпуши малко цената и тя да се вдигне колкото може повече, за да бъде годината добра не само кто добиви, но и като финансови резултати за земеделските производители“, заяви зам.министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

 

По думите му реколтите от слънчоглед и царевица са добри. „Надявам се добрите добиви да компенсират по-ниските цени, защото постиженията в зърнопроизводството трябва да се пазят“, допълни Гечев.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!