Започна спецакция срещу евтините вносни плодове и зеленчуци по всички гранични пунктове и големите борси в страната. Тя ще продължи с денонощни дежурства на служителите през месец юли, каза пред Дарик зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

За да се постигне трайно решение на проблема, извънредните мерки ще продължат през целия месец с тенденция контролът да стане постоянен, посочи Гечев.

„Безпрецедентната акция наистина работи. Тя започна вечерта съвсем умишлено, като продължава до неопределен период от време с 24-часови дежурства на самите служители по границите, както и вътрешният контрол. Наистина изненадахме хората, които се занимават с нерегламентиран внос и дотук акцията работи. До края на деня ще имаме по-обобщена информация за изминалия ден", обясни зам.-министъра.

Гечев уточни, че проверката е насочена най-вече към нерегламентиран внос, който преминава през границата на България по една или друга причина.

„Този вид внос не допринася с нищо за икономиката на България. Той на практика нито плаща данъци или плаща в много малки количества, а последствията и вредата от този тип внос е изключително голяма. Ние проверяваме това, че всичко да е наред. На практика играчите на пазара да спазват правилата, защото когато не ги спазват, ние убиваме българските производители и акцията настина работи. Смятаме така да продължим. Тази група, която на практика управлява акцията, ще прерасне в постоянна група, която да разработи цялата система за контрол на вътрешните доставки", добави Гечев.

Акцията преминава и с гражданско участие, каза още зам.-министъра на земеделието и храните, като уточни, че тя не се ограничава само с проверката на зеленчуците, а е и за нерегламентирания внос на храни изобщо.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!