От 24 до 26 май 2013 г. край Петропавловския манастир ще се проведе втори Национален събор на овцевъдите в България.

Изложението е единствено по рода си в нас и се организира от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ) със съдействието на Министерство на земеделието и храните.  

В трите дни на събора ще бъдат представени животни от редица видове и породи и ще има състезания по доене и стрижба на овце, по теглене на товари от коне тежковози, по майсторско обезкостяване на агнета,  демонстрации по скоростна стрижба на овце, аукцион за племенни животни и др. Ще се проведат национални изложения на Плевенска черноглава овца, по козевъдство, коневъдство, изложба на българско овчарско куче и XXX Национална изложба на каракачанско куче. Край Петропавловския манастир ще алея на занаятите, зона за директни продажби на продукти от овче и козе мляко и месо,  чеверметата по родопски, кулинарно шоу с Ути Бъчваров, мини-мандри, с участието на фирми предлагащи различна селскостопанска техника и конкурси за най-добро сирене и кашкавал.                                                                         

В мобилни експозиции Националният земеделски музей - София, Етнографският институт с музей към БАН, РИМ - Шумен, Исторически музей - Велинград и Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България ще представят развитието на овцевъдството у нас през вековете.

В рамките на събора ще се проведе и първото издание на Национален фолклорен фестивал „Заблеяло ми агънце” за ”Сценичен танц” свързан с обичаите за Гергьовден и за надсвирване с типичните за овцевъдството дървени духови музикални инструменти (кавал, дудук, гайда и др.).  Ще има и специален конкурс за овчарска песен с участието само на деца и юноши в неравностойно положение.

Изложението  ще е разположено на площ от 40 дка, върху които ще бъдат изградени две сцени, 10 шатри за различни видове занаяти; шатра от 800 кв.м. за представянето на различни видове овце и кози; коневръз с навеси; терен за състезанията по теглене на товари от коне тежковози с дължина 60 м. и ширина 12 м.; електропастири; изложбена площ за техника и съоръжения за животновъдството и др.

В събора ще се включат и представители на овцевъдните и козевъдните асоциации от Македония, Молдова, Словения, Сърбия и Румъния, която  ще представи и свои породи овце и кози, продукция от овче и козе мляко,месо и вълна, хляб,козунаци, характерни занаяти и румънския фолклор, свързани с овцевъдството.

Във фолклорната програма на събитието ще има нестинарско шоу и ще се включат общностите в България, свързани с овцевъдството – каракачани и армъни (власи, куцовласи) и формации на бесарабските българи от Молдова.

Над 50 000 са посетителите на първото издание на Националния събор на овцевъдите в България, които се проведе на 5 и 6 май 2012 г. край Петропавловския манастир. Проектът бе подпомогнат от Министерство на земеделието и храните по схема „Помощ за участие в изложения по овцевъдство”.  На събора дефилираха над 700 овце от породите СПБМ, Черноглава Плевенска, Аваси, Асаф, Хиос, Лакон, Старозагорска, Мутон Шароле, Ил дьо Франс, Романовска, Цигай, Каракачанска от 27 ферми.  Представиха се и над 100 кучета от породата Българско овчарско куче и 7 различни породи коне. Над 10 производители на сирена и млечни продукти от цялата страна показаха своята продукция. В алеята на занаятите бяха изложени различни произведения за бита, като кожарски и кожухарски изделия, ножове и различни сечива, грънчарство, сарачи и дърводелци, килимарство, носии от всички фолклорни области на България,  звънци, чанове и хлопки и др.
   
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!