Френските сеялки за пунктирна сеитба Monosem са с над 30% пазарен дял в България, което означава, че всяка трета сеялка по нашите полета e Monosem – доказателство за сигурна, точна и надеждна работа на машините. Сеялките са перфектните машини за пролетници и рапица.

Пламен Костадинов, продуктов специалист в Оптиком ООД представи пред Трактор.БГ дисковата секция на Monosem NG plus 4 при 12-редова, навесна сеялка с уникална телескопична греда – модел CRT.


Независимата средна секция и крила на гредата позволяват перфектно копиране на терена. Секцията е дискова, а това е предпоставка за постоянен дълбочинен контрол на сеитбата - независимо от условията. Благодарение на широките 110 мм опорни колела, които са винаги в контакт с почвата, Monosem гарантира еднаква дълбочина на сеитба. Регулирането на дълбочината става чрез удобна ръкохватка – лесно и точно.





Клиновидно разположените притъпкващи колела са монтирани на обновена отворена задна секция- така добрата сеитба при влажно време е вече възможна.

Чрез металното колело преди притъпкващите колела (про-колело) се осигурява качествен натиск върху семената, с цел бързо и едновременно покълване.

Регулирането на буцоотстранителя е бързо и точно чрез преместване на осигурителните щифтове на едно от 12-те положения. При необходимост Monosem предлага вариант, буцоостранителят да бъде заменен с колела за отстраняване на растителни остатъци. Monosem предлагат множество допълнителни аксесоари за машините като въпросните колела, турбо дискове и много други.


Секцията е захваната здраво за рамата посредством паралелограм с голям ход. Кутията за семена е изработена от високоустойчива пластмаса с обем от 52 литра. Сеялката пред вас е снабдена с компютър за следене на процеса на сеитба- контрол на падането на семената на всяка секция, звукова сигнализация при липса на семе в бункера, отчитане на работната скорост, частична и обща засята площ и др. Ако сеялката е оборудвана с електро магнитна изключваща система, всяка секция може да се изключи от контролното табло.



Тази 12 редова сеялка може да бъде оборудвана с торовнасяща уредба с 4 коша по 270 литра, както и посредством предно монтиран бункер на навеса на трактора, а торовата маса се изнася с вентилатор до дискови торовнасящи ботуши- идеални за всякакви терени.

При 9-метрова 12 редова навесна сеялка транспортната ширина е само 3 метра.



Допълнителна информация за сеялките Monosem можете да получите в сайта на официалния вносител на бранда за България - Оптиком ООД, www.opticom-bg.com , както и на тел: 0700 20 205.