Все по-малко хора отглеждат розовия домат, защото от вносните сортове се получават по-големи количества и съответно по-високи печалби. Това заяви Емилия Шушарова, зеленчукопрозводител от пловдивското село Куртово Конаре пред Фокус.

 

„Розовият домат се отглежда много трудно, защото е по-различен от всички останали сортове домати, а и не е толкова родовит – от цвят се раждат по един-два домата. Според мен има реална опасност този сорт да се изгуби”, коментира Шушарова. 

 

В момента цената на розовия домат е различна на всеки пазар. Приблизително средната цена е около 1,80 - 2,50 лв. за килограм.

 

„Проблемът е, че тази година беше много лоша - първо студена, след това дъждовна, а сега има и жеги. Това се отрази на продукцията. Хората коментират, че става все по-трудно. Работата е много, а резултатът не е никак удовлетворяващ”, каза още зеленчукопроизводителят.

 

По думите ѝ производители се насочват към по-устойчивите сортове домати. Тази година много от продукцията е компрометирана. Това се дължи не само на резките климатични промени, но и на нападенията на насекоми, които увредиха плода.

 

„В сравнение с миналата година продукцията е осезаемо по-малко. Това потвърждават и зеленчукопроизводители от съседните населени места около Пловдивско”, заключи Емилия Шушарова.