Реколтата е добра. Като тонажи от декар ще бъде по-ниска от миналата година, но се надяваме на по-добро качество. На първите тераси по поречието на река Струма има частично измръзване, но то няма да е фрапиращо, каза кюстендилският производител Ивайло Борисов за БНТ.
 
По думите му все още е рано да се говори за изкупна цена, защото официално кампанията започва на 1 юни. Той и колегите му смятат, че 1,20–1,30 лв. е нормална цена, въпреки че тя зависи от предлагането.
 
Друг проблем е намирането на работна ръка, което става все по-трудно. „Тази година няма да бъде по-различно, тъй като се създадоха доста насаждения, а сезонните работници намаляват“, твърди овощарят.
 
За да не се търгува с крадени плодове, Община Кюстендил засилва мерките. „Една от тях е, че предаващият трябва да представи документ, който доказва собственост върху насажденията или правното основание за ползване на черешовите масиви“, обясни зам.-кметът Светослав Василев.
 
Той припомни, че събирането на заявления в общинската администрация започна на 27 май и техният брой ще определи изкупвателните пунктове. Плановете са на територията на община Кюстендил да бъдат ситуирани над 65 пункта. Разрешително се издава, след като се заплати определена такса. 
 
Василев разясни и какво се прави в случаите, когато се налага придвижване на продукцията между населените места. „Това ще става чрез попълване на приемо-предавателни протоколи от страна на собствениците на черешови насаждения. Те ще бъдат раздавани от кметските наместници и кметовете на населените места“, допълни той. 
 
Зам.-кметът уточни и работното време, като череши се берат от 7:00 до 20:00 часа, а пунктовете ги изкупуват от 9:00 до 22:00 часа. „Хората, които имат черешови насаждения и ще наемат работници за бране, трябва да имат техен представител, който да бъде постоянно с тях и да осигури придвижването им от изходните пунктове“, обясни Василев. 
 
Както всяка година прибирането и предаването на черешовата реколта ще се охранява от полицията. Тя ще покрие едновременно трите общини – Кюстендил, Невестино и Бобов дол. Операцията започва на 1 юни и ще продължи до пълното обиране на плодовете. 
 
След 10 юни ще бъдат извършвани по-мащабни проверки, като ще се присъединят служители на жандармерията и гранична полиция. Те ще бъдат оборудвани със специални технически средства, като термовизионни камери, които ще следят за посегателства върху черешовите масиви през нощта. 
 
„КПП-та ще бъдат разположени в населените места, както и подвижни патрули, които ще обхождат цялата територия. През последните години най-честите нарушения са увреждане на черешовите насаждения и незаконно бране на череши, но не повече от 10 кг. Миналата година бяха към пет такива случая“, коментира комисар Васил Паргов, началник на отдел „Охранителна полиция“ към Районното управление в Кюстендил.