Поради забавянето на земеделската реформа в ЕС, периодът на ангажимент за нови агроекологични мерки ще бъде съкратен.

Фермери, кажете какви екосхеми искате

Архитектурата на новата Общата селскостопанска политика (ОСП) все още не е ясна. Нейното забавяне се случва най-вече заради тромавите преговори в Брюксел. Следователно предложението на Европейската комисия (ЕК) за преходен регламент предвижда периодът на финансиране за нови агроекологични мерки да бъде ограничен от 5 на между 1 и 3 години в настоящия програмен период 2014-2020 г.

Германските агровласти обявиха, че различните региони в страната са свободни да ограничат своите периоди на финансиране до една, две или три години, пише AgrarHeute.

Ситуацията в Германия

Докато Бавария, например, все още не е взела окончателно решение, Долна Саксония вече се е ангажирала - новите заявления за агроекологични мерки, подадени през пролетта на 2020 г., са обвързващи само за две години. С това единствено новите заявления за преминаване към биоземеделие, ще бъдат одобрени за период от пет години.

Основата на регламента на ЕС е да се направи еднороден преходът към новия период на финансиране, така че да се гарантира, че одобрените тази година агроекологични мерки не се простират твърде далеч в бъдещия нов период на финансиране.

Министерството на земеделието в Хановер предполага, че редовното петгодишно задължение ще се приложи отново в началото на новия период на финансиране - 2021-2027 г.

Какво правим ние?

Много е важно България още сега да помисли по какъв начин ще прилага схемите “Агроекология и климат” и “Биологично земеделие” през 2021 г. Тъй като всички помним редицата проблеми с финансирането по агроекологичната мярка, е хубаво управляващите от сега да имат ясна представа за нещата, които предстоят, за да не се окаже, че и през 2021 г. “гъските изядоха парите” на бенефициерите.

А това какво предстои да се случи решават окончателни регламенти, които ще се съдържат в проекта на преходна директива на ЕС.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.