Започна изплащането на рентите в Силистренска област, съобщи за Агри.БГ Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации. Собствениците на земеделска земя получават в момента между 80 и 100 лв. за декар. Размерът на рентата през тази стопанска година е по-висок в сравнение с предходната, когато се изплатиха между 70 и 95 лв./дка. Това е породено от добрата реколта, осолено от зърнено-житни култури, която реализираха през този стопански сезон фермерите от Крайдунавска Добруджа. 

Законът за земята: Думата имат зърнопроизводителите


31 са земеделските кооперации, които членуват в Областния съюз в Силистра. В тях се обработват общо 370 000 дка земя. Тя представлява една четвърт от общата обработваема площ в Силистренска област, която възлиза на 1 млн.723 хил. дка, уточни още Кирил Боянов. 


„Размерът на рентата създава материален интерес за членство в земеделските кооперации, а актуализирането на дяловият капитал потвърждава това членство и създава допълнителен материален интерес”, подчерта Боянов. 


В същото време явно зреят процеси, които са в ущърб на тези земеделски структури.

„Чуват се гласове, че кооперациите нямат бъдеще и трябва да се превърнат в акционерни дружества”, недоволства председателят на браншовата организация. 


„Промениха се много закони за българското земеделие, но Законът за кооперациите изостава от тези сложни поземлени отношения и би следвало с проекта на Закона за земеделските земи да се внесе и проект на Закон за кооперативите”, допълни още Кирил Боянов


Той е категоричен, че изминалият 26 годишен период е доказал и показал, че кооперативното земеделие е съхранило българското село.

„Там, където има работещи земеделски кооперации, има живот в селата”, изяснява социалната роля на кооперативите Боянов. Той подчерта, че в годините на недалновидната поземлена реформа са ликвидирани над 2000 кооперации с помощта на „председатели с авантюристични качества и съмнителна професионална подготовка”.