мравкиНа въпроса, дали мравките са вредни, е трудно да се даде точен отговор. Най-общо може да се каже, че в градина мравката е и полезно, и вредно насекомо. Подобно както враните - на полето унищожават много вредни насекоми, но същевременно се хранят със засетите и покълналите семена на пшеницата.

Мравките се появяват по овощните дървета и по зеленчуковите растения, ако върху тях има листни въшки. Когато върху дадено растение мравките се движат бързо нагоре-надолу, това е сигурен показател, че растението е нападнато от листни въшки.

Мравките живеят в симбиоза (съжителство) с листните въшки, като масажират коремчетата им. Вследствие на това листните въшки отделят повече медена роса, която мравките използуват за храна. Поради по-обилното отделяне на медена роса въшките смучат повече сок от листата, следователно и нанесената вреда е по-голяма. Вярно е обаче, че много често мравките унищожават своите "кравички". В някои случаи мравката захапва листната въшка за коремчето и я пренася на друго растение. Щетите са още по-големи, ако листните въшки се пренасят от растения, заразени с вирусни болести.

При поява на мравки трябва незабавно да се започне борба срещу листните въшки.

Най-добре е мравуняците (мравчените гнезда) в градинските лехи или върху тревната площ да се разровят и да се напръскат и инсектициди. Това трябва да се повтори няколко пъти, тъй като загиват само мравките, непосредствено засегнати от препарата.

Още по-голяма е бедата, ако се намерят мравки в жилището. Причината за тяхната поява са обикновено хранителни остатъци, затова най-сигурната защита срещу тях е чистотата.