Градският съвет в Ню Йорк гласува забрана продажбата, сервирането и дори притежаването на гъши дроб. Законът трябва да влезе в сила през месец октомври 2022 г., съобщи БНР.

2018 г.: Птицевъдството срещу птичия грип – кой кого?

За нарушителите е предвидена глоба от 500 до 2000 долара. Производители на гъши дроб обаче се канят да обжалват решението в съда.

Като причина за забрана на гъшия дроб управата на американския мегаполис посочва жестокото отношение към гъските и патиците, които се угояват насила, за да имат по-мазен черен дроб.

Данни на Европейската федерация на гъшия дроб сочат, че 90% от производството в света е съсредоточено в пет страни от Европейския съюз – Франция, Унгария, България, Испания и Белгия. Други големи производители са Китай, САЩ и Канада.

От януари тази година сходна забрана има в Калифорния, която влезе в сила след 15-годишна битка в съда. Тази тенденция може да се окаже пагубна за производителите на гъши дроб у нас, които нареждат страната ни на трето място в света.

Миналата година по това време на годината родните производители отново бяха изправени пред трудност. Тогава тя беше свързана с птичия грип у нас, който засегна над 26 птицеферми с повече от 1 милион птици в пет области на страната.