Шестото издание на Националната среща на земеделските производители в Българя тази година ще е с още по-богата програма. На събитието ще се съберат на едно място представители на Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП), ръководители и експерти в държавната администрация, както и и представители на бизнеса, съобщиха от пресофиса на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), организатор на форума. 
 
Събитието, на което Фермер.БГ е медиен партньор, тази година се провежда под мотото „Обединени за нашето бъдеще“ и ще се състои между 14-16 февруари 2018 г. в хотел Адмирал, кк. Златни пясъци. 
 
 
Официалното начало на събитието ще бъде дадено от министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който ще представи приоритетите на повереното му ведомство за българското председателство на Съвета на Европа.  
 
 
В тази връзка се очаква дискусия по отношение на таваните на плащане, изравняването на субсидиите между стари и нови страни-членки на ЕС, разширяването на обхвата на обвързаната подкрепа и промяна в определението за активен фермер, което беше заложено от ЕК в Комюникето от ноември месец 2017 г. 
 
По покана на председателя на АЗПБ Венцислав Върбанов официални гости на ще бъдат Чеслав Адам Шекерски - председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, който ще се включи в дебата за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020. 
 
Сред официалните гости на конференцията ще бъдат Владимир Уручев, евродепутат и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП и Франц Фишлер – бивш еврокомисар на земеделието и аграрното развитие  в периода 1995-2004. Генерална дирекция АГРИ към ЕК ще бъде представена от нейния зам.-директор – Михаил Думитру.
 
В агрофорума ще вземат участие още председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Живко Живков. 
 
 
„Основен акцент в програмата на конференцията ще бъде дебатът за бъдещето на ОСП на ЕС след 2020 г. и модернизацията на текущата ОСП (2014-2020“, заяви Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ и добави, че е отправил покана до основните браншовите организации да се включат в активно в дискусиите на агроконференцията. 
 
 
„Искам да изразя благодарност и към основния спонсор на събитието и наш дългогодишен партньор – „Агрополихим“, както и към нашите традиционни партньори, които ни подкрепиха и тази година - банки, застрахователи, фирми-доставчици на консумативи за селскостопанския бизнес и компании за растителна защита“, каза още Върбанов.
 
 
По време на агрофорума експерти от аграрното министерство ще представят новата стратегия за поземлените отношения и ще обсъдят новостите в Закона за подпомагане на земеделските производители. Ресорните зам.-министри ще представят новите наредби за изкуствено създадените условия, новата Наредба за изплащане на субсидиите и санкциите, както и системата за кандидатстване ИСУН. Също така ще бъдат дискутирани ставките за плащанията по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). 
 
Сред актуалните теми във втория ден на Шестата национална среща на земеделските производители ще бъдат Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), директните плащания, Кампания 2018 и държавните помощи за земеделския сектор.
 
 
Очаква се изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков да представи актуалното състояние, оценяване и договориране на предстоящите приеми по схемите и мерките на ПРСР (2014-2020). В панела, посветен на ПРСР експерти от МЗХГ и ДФЗ ще коментират инвестициите в неземеделски дейности, както и индикативния график за 2018 г.  
 
Вторият ден на конференцията ще завърши с лекция по актуални за зърнените пазари теми и кръгла маса „Месодайното животновъдство в България“, организирана съвместно от Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ) и АЗПБ.