Тази година традиционният фермерски фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ представи изложи на свой щанд по време на изложението АГРА 2019 в Пловдив.
 
 
АГРА е едно най-големите селскостопански изложения в Югоизточна Европа, а фермерският фест е част от ФУДТЕХ. Камерата на Фермер.БГ улови редица продукти, произведени в български ферми - гъби шийтаке, мляко, сирене, овча и говежда саздърма, луканки от биволско и говеждо месо, мед, пчелни продукти, продукти от тиква, ядки. 
 
По време на изложението се запознахме със Свилен Георгиев, енолог във винарска изба Малката звезда, която се намира в село Коларово. Свилен започва своето образование в УХТ– Пловдив през 2010 година, а любовта му към виното идва от неговите родители. Преди 4 години завършва магистърска степен в специалност „Технология на виното и пивото – профил вино и високоалкохолни напитки“ и веднага след това започва работа в избата.
 
„Към момента винарската изба разполага с общо 280 дка с лозя. Сортовете ни са разнообразни – Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Траминер и малки количества други по-екзотични сортове. На АГРА представяме всичките си серии вина – бели, червени и розе“, обясни Георгиев и добави, че към момента продукцията си избата реализира най-вече на местния пазар, с малко износ за Китай и Германия.
 
 
Друг фермер, с когото се запознахме, е Станислав Георгиев. Той работи във ферма за производство на гъби шийтаке. 
 
„Фермата е разположена на 2 дка. Целта е да се разшири. Собствениците на фермата започват с този бизнес преди пет години, а от миналата година започнахме да продаваме продукцията си и на фермерски пазари, фестивали, вериги и магазини. Вече зареждаме и ресторанти. 
 
Интересното при нас е, че сме направили франчайз система, с която целим да увеличим производството на гъбите, за да можем да изнасяме на външния пазар, но и да задоволим местния“, обясни Станислав Георгиев.
 
 
Фермата е изцяло биопроизводство, като продукцията се реализира само на местния пазар.
 
„За износ не можем да говорим, тъй като се изискват много по-големи количества“, допълни Георгиев.
 
Лице на фермерския фестивал, по време на АГРА, е и Невена. Тя е служител във ферма „Под балкана“ от три години. Стопанството, което е биологично направление, е на семейство Кулови, които се грижат за 2000 животни. 
 
„150 от тях са биволи от породата българска мурра, имаме 860 каракачански овце, както и крави. Отглеждаме животните пасищно, като фермата се намира в село Васил Левски“, обясни Невена.
 
 
На фермерския фестивал семейство Кулови представят различни продукти – сирена, кефир с биволско мляко, сушеници, луканки, овча и говежда саздърма, кисело мляко и други.
 
„Фермата е разделена на две. Първата част е за производството на мляко и сирене, а другата е за производство на месни продукти. Вече имаме своя кланица. Определено затвореният цикъл на производство е пътят. Ние сме сигурни в продуктите си, защото ние се грижим за тях, след това месото се смила отново от нас и така докато стигнем до крайния продукт“, категорична е Невена.
 
Производителите на фермерски и занаятчийски храни могат да се намерят и днес, в последния ден на форума. Щандовете са разположени в Палата 11 и ще бъдат там от 9 до 14 часа.  
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!