Винарна, захранвана със слънчева енергия - мит или реалност?
Сградата, с площ 1300 квадратни метра, може да произвежда 40 000 литра вино всяка година
Испанска винарска изба, която не е свързана с електроенергийната мрежа, използва пълната сила на слънцето, за да узрее гроздето, както и за да превръща плода във вино.
Винарната Son Juliana, която изцяло се захранва от възобновяема енергия се намира на испанския остров Майорка. Ниско разположената сграда се състои от сглобяема бетонна конструкция, построена само за 15 дни, и използва естествени материали, за да се слива с околността.
Изградена с изглед към планината, винарската изба се намира на равен, глинест терен с продълговата форма, определен от пейзажа и процеса на винопроизводството. Гроздето влиза на входа на изток, където минава през няколко преработвателни станции, докато накрая виното се бутилира и етикетира и се излага за дегустации в търговската зала на западния вход. Сградата с площ 1300 квадратни метра може да произвежда 40 000 литра вино всяка година.
Бетонната конструкция на винарната е облицована в маре – местен камък тип пясъчник, използван за фасадата. Интериорът е облицован с керамични тухли. Винарната остава хладна благодарение на пасивна вентилация и използване на бетонни и каменни стени, а наклонените й покриви са покрити с коркова изолация. Възползвайки се от земната термална маса, архитектите са построили винарната в мазето, за да отговарят на специалните изисквания за температура и влажност.
„Задържащите стени са каменни габиони, за да се възползваме от топлинната маса и почвената влага, които се запазват през лятото. Приносът на естествената вентилация и температурата се осъществява чрез тръби, свързани с геотермални термопомпи“, казва главният архитект на сградата за електронното издание Грийнтех.
ПРЕДИ 14 часа
Удължават вписването на тютюнопроизводителите в регистъра за 2024 г.
Браншът пък настоява за провеждането на Консултативен съвет по тютюна с горещи въпроси до средата на май
ПРЕДИ 18 часа
Дългоочакваните валежи започнаха: Вода за напояване или щети за реколтата?
За опасност от слани предупреждават метеоролозите
17.04.2024
Как да свалим себестойността в земеделското производство чрез устойчиви практики?
Субсидиите трябва да се плащат на изразходван литър гориво, за да има ефект зелената политика на Европа, смята земеделецът Кирил Жендов
17.04.2024
Намаляване на бюрокрацията: Какво казаха 27 000 европейски фермери?
1/3 от стопаните губят седмица, за да попълват документи
0 КОМЕНТАРА