Българският ветеринарен съюз (БВС) поиска оставката на директора на Агенцията по храните ( БАБХ )  Йордан Войнов и ще заведе дело срещу него заради репликата му, че ветеринарите са крадци, които източват парите на държавата.

 

Това съобщи д-р Вяра Гришина от пловдивската колегия на съюза. Тя добави, че юридически екип подготвя исковите молби, защото отношението на д-р Войнов е "...крайно неколегиално, демонстративно спрямо практикуващите ветеринарни лекари", информира БНР.

 

От Българския ветеринарен съюз възразяват срещу отказа на държавата да им плаща разходите по изпълнение на държавната профилактична програма. Според д-р Гришина промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност ще доведат до хаос и безконтролно разпространение на заразни болести.

 

Д-р Войнов е вносител на законопроекта за ветеринарномедицинската дейност. Той, ако бъде приет в сегашния му вид, ще "доведе до хаос и разпространение на заразниболести", посочи д-р Йордан Бойчев - председател на БВС. Причина за това частнопрактикуващите ветеринари виждат в заложеното в законопроекта отнемане на правомощията на техния съюз като саморегулираща се професионална организация и прехвърлянето й изцяло на БАБХ.

 

По думите на д-р Бойчев агенцията обаче няма потенциал да гарантира добрата ветеринарна практика на територията на цялата срана, нито има такива правомощия, информира БТА.