По всяка вероятност преходната национална помощ ще отпадне в новия програмен период след 2020 г. Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, по време на Дунавски овощари 2019 в Русе. 
 
 
„Никъде в текстовете на регламентите не се споменава тази помощ да остане да се прилага и след 2020 г. Това означава, че ще останат определен брой животновъди, които ще бъдат недоподпомогнати. За тях трябва да се намери решение. Позицията на България е за увеличаване на бюджета за обвързано подпомагане от 13+2% на 23+2%“, добави зам.-министър Кръстева.
 
Противници на обвързаната подкрепа обаче има. Това са страни като Холандия, Дания, Швеция. Според тях обвързаното подпомагане трябва да се премахне, защото нарушава принципа на конкуренция, обясни зам.-министърът.
 
[news]
По думите й през месец април предстои обсъждане на „зелената архитектура“ на ЕС. Това са познатите зелени директни плащания от Първи стълб в сегашната Обща селскостопанска политика (ОСП).
 
Експертът добави, че предвид на специалната година, в която се намираме все още нищо не е финално относно бъдещето на ОСП. 
 
„Имаме три важни регламента – за стратегическите планове, хоризонталния регламент и регламента за пазарните мерки. Те са в процес на разглеждане в Европарламента (ЕП) и от Съвета на министрите. Успоредно предстои гласуване в Комисията по земеделие на ЕП на трите регламента. Това ще се случи на 2 април, като не е предвидено те да бъдат гласувани в зала от сегашния ЕП“, разясни Вергиния Кръстева.
 
Ресорният зам.-министър припомни още, че в новата ОСП ще се наблегне и на по-сериозна система за контрол. Новата мониторингова система предвижда във всеки един момент да се вижда какво се случва на полето при всеки един земеделски стопанин.
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg