България отново се връща на някои пазари и започва износ на хлебна пшеница. Това каза пред журналисти председателят на Националния консултативен съвет по зърното Венцислав Върбанов след заседание на съвета, предаде Фокус.

 

„Това разбира се, се дължи, че наши производители през последните години усвоиха много добре производството, инвестираха много в своите стопанства. Самата култура на производство се повиши и резултатите са налице”, каза той. По думите му от много години България не е продавала в големи количества хлебна пшеница. „Сега това вече е факт и много се надявам това да се превърне в една тенденция. Също така хлебната пшеница, надеждите ни са, че цената й ще се повиши”, каза още Върбанов.

 

Според него освен рекордите по производство на количество, трябва да се обърне внимание на качеството. По думите му то е много добро. Според него е притеснително, че цените са по-ниски, но всички трябва да са наясно, че България е една малка част от общия пазар и цените не се формират тук, а са борсови.