Ниските изкупни цени на пшеницата от тазгодишната реколта, както и слабите добиви, ще доведат до трусове в отрасъла. Това обясни заместник-председателят на Асоциацията на зърнопроизводителите в Разград Васил Петров пред БНТ. Според него западноевропейските сортове изместват българските, защото дават по-добри резултати.
 
По официални данни, средния добив от пшеница е 560 кг. от декар. Според Васил Петров тези данни означават, че много от зърнопроизводителите, не само в региона, но и в цялата страна работят на загуба. 
 
Петров обяви, че "Ще има сериозен проблем с колеги, които не са получили добиви над 600 кг от декар. При тези изкупни цени те доста трудно ще могат да се разплатят с арендодатели с кредитори, за семена, торове и препарати."
 
Пазарът на пшеница предлага в момента предлага оферти между 240 и 260 лв. на тон, като през миналата година те са били между 280 лв. и 290 лв. на тон. Спадът се дължи на големите количества зърно, останали от миналата година, както и на очакваните високи добиви в световен мащаб.
 
"Добрата практика е човек да раздели риска, за да може продавайки на различни цени, да получи една средна за него добра цена. Ако заложиш само на един момент от пазарното поведение, има вероятност да сбъркаш", допълни Петров. 
 
Реколтата от хлебна пшеница е достатъчно добра, за да обезпечи нуждите на хлебопроизводството у нас, отчитат фермерите.